· 

MIJN EERSTE ERVARING MET EEN MOESTUIN

Happy Food Happy Nature goes moestuin!

Mijn reeks met bijnamen is sinds een week of 4 verder uitgebreid. Ik werd  namelijk al Miss Google genoemd (ik wil alles weten), Miss Poes (ik heb 5 katten) en daar is nu bijgekomen: Miss Moestuin. Ik heb namelijk een nieuwe hobby en dat is het kweken van je eigen groenten en fruit!

 

Ik ben er namelijk achter gekomen dat het erg veel voldoening geeft om iedere dag die tent in te duiken om vervolgens te constateren dat alles is gegroeid. 


Het begin van mijn moestuin

Op zaterdag 9 juni vierde ik een house warming party (wat ontzettend gezellig was, nog bedankt allemaal)! Aangezien velen weten dat (ik wil geen reclame maken maar) Intratuin echt mijn meest favoriete winkel is én gevestigd in praktisch mijn achtertuin, kregen wij veel cadeaubonnen om daar te besteden.

 

Een eigen moestuin was al een tijdje een idee, dus met de bonnen kocht ik een mooie houten bak op poten + wat planten (geen zaadjes, want wilde natuurlijk wel snel resultaat).

 

Met mijn auto veel ste vol geladen met hout, aarde, en allerlei soorten groenten- en fruitplanten reed ik voldaan terug naar huis. Het moestuinieren kon beginnen!


Moestuintent beschermt je plantjes

Na het opbouwen van de kweekbak en het poten van de plantjes was ik al erg gunstig gestemd. Alleen de wind gooide aardig wat roet in het eten. De planten waaiden van links naar rechts en ik dacht: In deze onrust is er natuurlijk geen aardbei die erover piekert hier te komen shinen.  Maarja, een tentje voor om mijn bak was ook niet 1,2,3 gevonden.

 

Tijdens het boodschappen doen liep ik tegen een moestuintentje aan. Verpakt in een doos en zonder prijs stond het daar wat eenzaam in het gangpad. Bij navraag aan één van de medewerkers bleek dat ze er ernstig graag vanaf wilden, want ik mocht het tentje voor € 5,- meenemen! 5 piek! Dat is toch niks?! Het tentje verdient in onze net aangelegde tuin welliswaar geen schoonheidsprijs, maar voor 5 piek staat mijn moestuin er wel mooi beschut van wind en slakken bij! 


Welke plantjes in de moestuin

Dus nu met bak én tent kan ik mijn lol op. Zeker met het warme weer van de afgelopen weken groeit alles als kool. 

 

Rechts zien jullie de huidige stand van zaken van mijn moestuin. 

  • Links achter: Komkommer. De bak staat nu een kleine 4 weken en ik heb er al 5 komkommers afgehaald (van ca. 20 cm).
  • Midden achter: Basilicum en puntpaprika. Ik moet nodig iets met basilicum gaan maken zoals jullie zien...
  • Rechts achter: Cherrytomaat. Deze vriend heeft het erg naar zijn zin, want de takken schieten werkelijk alle kanten op. Iedere dag moet ik weer creatief de takken geleiden, want het is een echte klimmer!

  • Links voor: Eetbare bloemetjes. Doen het goed als garnering op salades.
  • Midden voor: Munt. Heerlijk in je mojito, verse muntthee, salades of smoothies. En daar staat ook  sla.
  • Rechts voor: Nog meer sla. Sla is ook dankbare bladgroenten voor je moestuin, want het groeit erg hard!

Hoeveel werk is een moestuin?

Het scheelt natuurlijk of je een moestuintje (klein) aan huis hebt, of een lap grond elders. Dat laatste zou niet mijn voorkeur hebben, omdat je dan steeds die kant op moet. Uiteraard ben ik (nog) geen doorgewinterde moestuinierder, maar tot dusver valt het werk mij wel mee. Het is met name veel water geven, de planten leiden en er dan vooral veel van eten. Wat krijg je er voor terug? Groenten en fruit en voldoening door te zien wat een beetje liefde met plantjes doet. 


Heel veel meer kan ik jullie niet vertellen over dit onderwerp, aangezien ik het boek 'Moestuinieren voor Dummies' zelf ook nog moet lezen. Maar ik kan jullie wél vertellen dat het kweken van je eigen groenten en fruit ontzettend leuk is. Het geeft veel meer voldoening om een komkommer uit je eigen tuin te eten, dan wanneer je deze in de supermarkt hebt gekocht.

 

Daarnaast is het uit eigen tuin natuurlijk onbespoten en weet je exact waar het vandaan komt. Zoals jullie zien staan mijn rekjes nog leeg, dus deze zal ik met de tijd ook vullen met potten.

 

Volg mij via Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!

 

Groentjes (sorry, kon het niet laten)

Jacomijn