RECEPT - GEVULDE SPECULAAS (RAW)

INGREDIËNTEN (CIRCA 16 STUKJES)

Speculaas

250 gram ongebrande noten (naar keuze)

30 gram speculaaskruiden (de biologische speculaaskruiden is vaak wat kruidiger dan de 'gewone' speculaaskruiden)

7 verse dadels

3 eetlepels biologische honing

 

Vulling

150 gram biologische amandelmeel

3 eetlepels kokosrasp

2 eetlepels biologische honing

2 eetlepels kokosolie

1 sinaasappel

1/2 theelepel ongezoete vanillepoeder

 

 


Toen ik dit recept had gemaakt en een eerste hap nam gingen bij mij de engeltjes zingen....! Want wat is dit lekker zeg! Door de ingrediënten is het best een dure snack, maar voor mij absoluut waard! Die nasmaak van speculaas.... Mjam! Bewaar de gevulde speculaas in de koelkast en je kunt er 2 weken mee doen (als je je hebt kunnen beheersen). Echt een aanradertje! 

 

 

BEREIDINGSWIJZE SPECULAAS

  • Doe de noten en de speculaaskruiden in de keukenmachine en mix tot alles fijn is.
  • Ontpit de dadels en snij deze door de helft. Doe de dadels samen met de 3 eetlepels honing erbij in de keukenmachine en mix het goed door elkaar.
  • Pak een grote kom en kiep het mengsel erin.
  • Kneed er een grote bal van. Deel de bal nu in 2-en (ik had 2 ballen van circa 250 gram). 
  • Pak een schaaltje/bakje/voorraaddoos van circa 25 x 18 cm (mijn ovenschaaltje is 28 x 20 cm).
  • Leg hier een vel bakpapier in, zodat het vel aan beide kanten ongeveer even ver uitsteekt.
  • Pak nu 1 van de ballen en druk deze een beetje plat met je hand in het schaaltje.
  • Vouw nu het bakpapier dicht en duw met je handen het deeg plat, totdat de bodem bedekt is (ikzelf heb zo'n klein hand 'deegrollertje', dat werkt perfect)!
  • Haal de plak speculaas eruit, en doe hetzelfde met de 2e bal.

BEREIDINGSWIJZE VULLING

  • Doe het amandelmeel samen met de kokosrasp en de vanillepoeder in de keukenmachine.
  • Rasp de sinaasappel (alleen het oranje, niet wit) boven de keukenmachine.
  • Smelt de 2 eetlepels kokosolie en giet dit samen met de 2 eetlepels honing erbij in de keukenmachine.
  • Mix totdat je een mooi geheel krijgt.
  • Nu maak je een derde plak met hetzelfde trucje als zojuist gedaan met de speculaas.

 

BIJNA KLAAR

Je hebt nu 3 plakken van dezelfde grootte. Stapel ze op elkaar, met de amandelvulling in het midden. Druk het geheel een beetje aan. Zet nu in de koelkast totdat het wat harder is geworden. Snij ze hierna in stukje van circa 2 x 2 cm.

 

Dat wordt hemels genieten!! 

 

Tip!: Bewaar dit pareltje in de koelkast.