RECEPT BIETENBURGER

INGREDIËNTEN (2 PERSONEN)

Voor de burgers

130 gram rauwe bieten

60 gram havermout

1 sjalot

55 gram feta

1 ei

1 teentje knoflook

Handje verse basilicumblaadjes

Scheutje olijfolie

Mespuntje gemalen komijnzaad

Peper en zout

 

Topping

1 tomaat

1 kleine rode ui

Paar schijfjes augurk

Klein handje rucola sla

4 eetlepels kwark 

1/2 teentje knoflook

Peper en zout

Theelepel gedroogde peterselie

 

2 volkoren broodjes

Ghee of olijfolie om in te bakken


Burgers zijn hot! En dan niet alleen de traditionele hamburgers, maar juist de vele vegetarische varianten. Zo heb je ook de bietenburger. Het leuke van biet is dat het niet alleen heel gezond is, maar ook een goede structuur heeft voor een burger. En hij is lekker, dat kan ik jullie verzekeren! Nieuwsgierig geworden naar deze lekkere burger? Lees dan snel verder! 

BEREIDINGSWIJZE

  • We beginnen met de bieten. Schil deze met een dunschiller en rasp in kleine stukjes.
  • Snij de ui heel fijn en pers de knoflook uit.
  • Doe de bietenrasp, ui en knoflook in een kom.
  • Voeg de havermout, ei, komijnzaad en olijfolie toe en roer het geheel goed door.
  • Verkruimel de feta in kleine stukjes boven de kom.
  • Snij de basilicumblaadjes grof en voeg toe aan het mengsel.
  • Doe een snuf peper en zout erbij en roer goed door totdat alles gemengd is (je kunt dit ook met je handen doen).
  • Laat het mengsel voor 20 minuten staan.
  • Ondertussen was je de tomaat en snij je deze in plakjes.
  • Snij de rode ui in ringen.
  • Was de rucola sla en laat uitlekken.
  • Dan ga je nu het sausje maken: Doe de kwark in een kom en voeg de geperste knoflook, peper & zout en gedroogde peterselie toe. Roer goed door.
  • Zijn de 20 minuten voorbij? Dan ga je nu de burgers maken. Maak van het groentenmengsel een bal en verdeel in tweeën. Heb je al roze handjes? ;)
  • Leg een bakpapiertje (tegen het plakken) neer en leg hier de twee ballen op. Maak van de ballen twee mooie burgers. 
  • Doe nu de Ghee of wat olijfolie in een grillpan en grill hierin de burgers ongeveer 5 minuten per kant (totdat het bruin is). Draai de burgers heel voorzichtig om.
  • Als de burgers mooi van kleur zijn, zet je het vuur uit en kun je beginnen met het bouwen van je burger!
  • Snij de broodjes helemaal door en besmeer beide kanten met de achterkant van een eetlepel met het kwarksausje. Leg nu de bietenburger erop en beleg met de rucola sla, tomaat, rode ui en augurk. Als laatste nog een extra klodder kwarksaus. Doe nu de bovenste helft erop en klaar ben je!

 

Eet smakelijk!