RECEPT - KRUIDNOTEN (SINTERKLAAS SNACK)

INGREDIËNTEN (CA. 60 KRUIDNOOTJES)

100 gram volkoren speltmeel

30 gram kokosmeel

8 theelepels speculaaskruiden

150 gram verse dadels (ontpit)

35 gram kokosbloesemsuiker

45 gram kokosolie

2 theelepels wijnsteenbakpoeder

1 mandarijn

 

Snuf zout


Sinterklaas en kruidnoten: een mooi stel! En aangezien kruidnoten heel makkelijk zelf te maken zijn, doe ik dat graag ieder jaar! En dan het liefst met fijne ingrediënten. Natuurlijk zijn deze kruidnootjes niet zo zoet als die uit de supermarkt, maar als je al niet veel suiker eet, is dat helemaal niet erg! Ik vind ze in ieder geval om te smullen. Jij ook? 

BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de ontpitte dadels in een schaaltje en vul deze met water totdat alle dadels onder staan. Laat ze 30 minuten weken. 
  2. Rasp de mandarijn (alleen het oranje!) boven een grote kom. Doe hier het spelt- en kokosmeel, speculaaskruiden, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en zout bij en roer goed door elkaar.
  3. Smelt nu de kokosolie in een steelpannetje en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Meng eerst een beetje met een spatel door elkaar en kneed daarna met je handen. 
  4. Verwarm nu de oven voor op 175 graden.
  5. Nadat de dadels 30 minuten in water hebben gestaan, snijd je ze in 2-en. Stop alle dadels in de keukenmachine en mix totdat je een glad geheel hebt. Voeg dit bij je deegje en meng ook eerst weer met de spatel een beetje door elkaar. Kneed nu met je handen tot een mooie bal. 
  6. Leg een vel bakpapier op de plaat. Draai nu uit het deeg circa 60 balletjes, door een klein beetje deeg te rollen tussen je handpalmen. 

Zet de bakplaat ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven. Kijk tussendoor even of ze niet te snel gaan. 

 

 

Lekker snoepen!