HARTIGE SPIRAALTAART

INGREDIËNTEN

6 plakjes hartige taartdeeg 

2 winterpenen

1 courgette

1 aubergine

 

200 gram brie

Handje pijnboompitjes

4 eieren (vrije uitloop)

100 ml slagroom 

4 blaadjes laurier

3 takjes verse rozemarijn

Snuf peper en zout

 

Kokosolie om de taartvorm mee in te smeren en wat meel.

 

Taartvorm ca. 22 cm.

 


Oké, het is even wat werk, maar dan heb je toch een mooi pareltje op tafel? Ideaal wanneer je eters krijgt en eens iets anders op tafel wilt zetten.

En het ziet er ingewikkeld uit, maar dat is het niet hoor. Het meeste werk zit in het snijden en het wachten totdat de oven klaar is.  Wil je al aan de slag? Lees dan snel verder!

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de 6 plakjes deeg ontdooien. 
  3. Vet ondertussen de taartvorm in en bestrooi de vorm met wat meel. 
  4. Leg nu de plakjes in de vorm en snij het deeg rondom de rand weg. Heb je nog een 'gat' over op de bodem? Vul dit dan op met het deeg wat je van de rand hebt afgesneden.
  5. Dek de taartvorm af met vershoudfolie en zet de vorm in de koelkast. 
  6. Snij de boven- en onderkant van de winterpenen af en rasp de winterpenen met een mesje of gebruik een dunschiller.
  7. Snij nu (voorzichtig!) met kaasschaaf de winterpeen in lange plakken. 
  8. Zet water met wat zout op het vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt, leg je de plakken winterpeen 2 minuten in de pan. 
  9. Giet de winterpenen af en spoel ze af met koud water.
  10. Was de courgette en de aubergine. Snij de aubergine in de lengte doormidden en snij daarna zowel de courgette als de aubergine in lange plakken. 
  11. Als laatste snij je ook de brie in plakken.
  12. Pak de taartvorm uit de koelkast. Plaats nu de groente- en brieplakken afwisselend en rechtop in de vorm. Start met de rand en werk naar het midden toe totdat de taartvorm gevuld is. 
  13. Pak een kom en klop hierin de eieren, room en peper en zout. Voeg als laatste de pijnboompitjes toe.
  14. Giet het mengsel nu voorzichtig over de taart.  
  15. Duw de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes in de taart. 
  16. Zet 'm nu voor circa 45 minuten in de oven (wel goed in de gaten houden).Bij mij was de taart klaar toen het eimengsel 'hard' was.
  17. Haal de takjes rozemarijn en laurierblaadjes uit de taart en je bent klaar om te serveren!