BIOLOGISCH ETEN: WAAROM EIGENLIJK?

 

Tegenwoordig hoor je steeds meer mensen over puur, eerlijk en biologisch eten. Maar wat is biologisch eten nou eigenlijk?

 

In deze blog leg ik je uit wat biologisch eten is en hoe je deze producten kunt herkennen.

Wat betekent biologisch?

Biologische producten zijn altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Een veel gehoorde zin is dan ook 'Eerlijk voedsel met respect voor mens, dier en milieu'.


Voor mij betekent het dat je eerlijker om gaat met de aarde en haar bewoners. Want tja, er is maar één aarde en daar wordt flink op geleefd. 

Hoe herken je een biologisch product? 

Biologische producten kun je herkennen aan het 'groene blaadje' zoals hiernaast weergegeven. Dit is het Europese biologische keurmerk dat op alle verpakte biologische voeding moet staan. 

 

Waar moet het product met dit keurmerk aan voldoen?

  • Het product bestaat uit minimaal 95% biologische ingrediënten;
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn;
  • Er is geen kunstmest gebruikt;
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt;
  • De oorsprong van de ingrediënten moet duidelijk zijn.


Daarnaast bestaat het zwarte 'EKO' logo. Dit logo is afkomstig van Skal. Skal is een Nederlandse stichting die in Nederland controleert of de producten echt biologisch zijn. Deze stichting heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan: "EKO geeft aan dat een ondernemer vierkant achter de principes van de biologische landbouw staat en over duurzaamheid in al zijn aspecten transparant wil zijn naar afnemers en consument." Denk hierbij onder andere aan bodemleven, water en het klimaat.

 

DOEN! Trek tijdens je eerstvolgende supermarktbezoek eens wat 'biologische/bio/organic' producten uit het schap het doe zelf een check!

Waar kies jij voor?

Eet je veelal al biologisch? Of zit je misschien nog in de overwegende fase? Gelukkig is het tegenwoordig steeds 'makkelijker' om biologisch te eten. Let daarbij dus wel altijd op de keurmerken.

 

Omdat de vraag en dus het aanbod steeds groter wordt, worden de prijzen voor deze producten ook steeds aantrekkelijker. Natuurlijk nog steeds duurder dan niet-biologische producten, maar hé, je moet wat over hebben voor jezelf, je dierbaren, milieu en dier toch?

 

Voor mij is het in ieder geval duidelijk: Als het biologisch kan, dan doe ik het. Op die manier ben ik het meest gegarandeerd dat ik geen schadelijke stoffen van bijvoorbeeld pesticides tot mij krijg en zoals eerder gezegd: Ik voel me er gewoon goed bij!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0