EEN STREEP DOOR GRATIS PLASTIC

Vanaf 1 januari 2016 gaat er in Nederland een verbod van start op gratis plastic tasjes. Het aantal plastic draagtasjes is momenteel zo groot, dat de overheid met deze maatregel probeert dit aantal terug te dringen. Een goede zaak als je het mij vraagt. De koper moet dus vanaf thuis zelf een tasje meenemen.

Om nou niet steeds zonder tasje aan te komen in de supermarkt, lees je hier wat tips + een overzicht van de leukste tasjes.

Waarom een verbod?

Plastic tassen hebben grote negatieve effecten op het milieu. Plastic breekt namelijk nauwelijks af. En de cijfers liegen er niet om:


  • Jaarlijks komen er meer dan 8 miljard plastic tasjes in de natuur.*
  • Ruim 7 miljard van deze tasjes waren bestemd voor eenmalig gebruik.*

*Bron: www.nu.nl


Als je deze cijfers ziet, dan kun je toch niet anders dan het eens zijn met deze maatregel?

Tips

Ondanks dat ik dit een goede maatregel vind, is het natuurlijk wel heel irritant als je straks iedere keer zonder tas staat. Aangezien ikzelf al een tijdje geen plastic tasjes meer aanneem of koop, heb ik mezelf opgevoed door standaard een tasje bij me te hebben.

Check dus 's ochtends niet alleen of je je portemonnee en sleutels bij je hebt, maar voeg hier het tasje aan toe. Het duurt even voordat je hieraan gewend bent, maar geloof me: Waar een wil is.... Het went vanzelf!

 

En als je dan thuis komt met een gevuld tasje, moet je deze na het legen natuurlijk wel direct terug stoppen in je grote tas. 


Spontaan weekboodschappen doen?

Wanneer je heel spontaan ineens veel boodschappen gaat doen, dan heb je niet genoeg aan een klein tasje. Mijn tip is dan ook: Leg standaard een krat en een bigshopper in je auto. Zo is dat probleem ook opgelost!

 

Waar vind je deze tasjes?

Ikzelf heb inmiddels een hele verzameling katoenen/linnen tasjes met print. Gekocht bij Hema, Big Bazaar, Kruidvat of online. Let er maar eens op; je loopt er zo tegen aan! Ze zijn er in vele maten en printjes.  Hartstikke hip en makkelijk, want je propt ze zo in je handtas.


Zoals hier links van Hema met sterrenprint (€ 1,75). 

Ben je bereid iets meer geld uit te geven? Kijk dan eens op de website van dawanda.com of etsy.com. Hier slaag je zonder meer! Zie onderstaand een paar tasjes uit hun aanbod. Iets duurder, maar net een tikkeltje leuker!

 

Links onder van dawanda.com, € 23,-. Of rechts van etsy.com, € 16,79.


9 weeks and counting

Aangezien 1 januari nog 9 weken van ons vandaan is, heb je even de tijd om te wennen. Gebruik deze weken dus goed om jezelf aan te leren standaard een tasje bij je hebben.

Want een beter milieu begint immers bij jezelf, toch?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Monica (zondag, 14 februari 2016 12:33)

    Ik vind het een goed idee, als ik met mijn moeder op zaterdag naar de markt ging had zij soms tussen de 10-15 plastice zakken bij zich, belachelijk gewoon. Tegenwoordig heb ik een opvouwbaar zakje in mijn tas en denk er nu zelfs aan om hem te pakken als ik ff snel naar de winkel moet en dat was eerst niet het geval. Dus missie geslaagd......voor mij dan!