GEEN BIJEN, GEEN CHOCOLA?

Misschien heb je er wel eens over gelezen; de massale bijensterfte die momenteel gaande is. Dit is slecht nieuws voor de gehele voedselketen en dus ook voor onze voeding. 

Hoe dit komt en wat de gevolgen zijn, lees je in deze blog.  

 

 

Waarom is de bij zo belangrijk?

Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van het grootste deel van de planten. Door de bestuiving kunnen de planten evolueren en zich voortplanten. Hierdoor kunnen wij weer genieten van groente, fruit, koffie en chocola. Maar zonder bij, dus geen bestuiving en voortplanting. En dat betekent dat de schappen in de supermarkt veelal leeg zullen zijn...

Waarom massale bijensterfte?

Er zijn verschillende oorzaken van deze bijensterfte.

 1. Op nummer 1 staat toch wel het gebruik van pesticiden. Wanneer de bij snoept van de nectar of het stuifmeel van een gewas wat is bespoten door landbouwgif, heeft dit een negatieve invloed op de hersenen. Ze raken gedesoriënteerd en hebben last van bijwerkingen waaraan ze snel of langzaam zullen sterven.
 2. In Nederland zie je veel monocultuur in de landbouw. Dit betekent dat op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas verbouwd wordt. Dit gewas bloeit op een bepaald moment, maar is ook een hele periode niet in bloei. Wanneer het niet in bloei is, is het hele veld niet interessant voor de bij waardoor de bij flink verder moet zoeken naar nectar. Een mix van gewassen die tussen maart en oktober bloeien zou beter zijn voor de bij. 
 3. Parasieten en ziekten in de bijenkast. Hierdoor raken de bijen besmet en vatbaarder voor virussen.
 4. De moderne bijenteelt: Wanneer je een bij zelf haar gang laat gaan, krijg je  een raat die vele onregelmatigheden bevat. Bij de moderne bijenteelt wordt vaak een kunstraat gebruikt, waardoor de bij gedwongen wordt om een vorm aan te houden die niet de hare is. Dit kost veel meer energie. 

Wat kun jij doen om de bij te helpen?

 1. Heb je een tuin of balkon? Plant een mix van bloemen en planten die groeien van maart t/m oktober en een belangrijke voedselbron zijn voor de bij. 
 2. Gebruik geen schadelijke bestrijdingsmiddelen in je eigen (moes)tuin. De Bijenstichting heeft een lijst samengesteld met middelen die je niet zou moeten gebruiken.
 3. Bouw een bijenhotel. Hoe je dit doet lees je hier


Ik hoop dat je door het lezen van deze blog weer wat meer liefde voor de natuur hebt gekregen. Misschien vind je de bij normaal niet zo leuk, maar bedenk je dan maar hoe belangrijk dit kleine beestje is voor ons.


Dus doe wat je kunt doen en wees b(l)ij! 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Huib (donderdag, 31 december 2015 14:07)

  Weet je het zeker? Zonder bijen geen chocola?