HOE GEZOND ZIJN NOTEN?

"Noten zijn dikmakers". Dat is een statement die ik veel gehoord heb. Maar steeds vaker komt het bericht naar buiten dat noten juist gezond zijn!

 

 

 

Noten bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamine-B, vitamine-E en ijzer. Niet voor niets heeft de Gezondheidsraad laatst gemeld dat je ten minste 15 gram ongezouten noten per dag moet eten. 

 

Ik heb zelfs wel eens gelezen dat mensen die elke dag 10 gram noten eten gemiddeld langer leven dan mensen die geen noten eten. Maar de keuze van noten en de balans hierin zijn natuurlijk wel belangrijk. 

Daarnaast zijn noten volgens het Voedingscentrum ook volwaardige vleesvervangers. Dat is voor velen erg prettig. Ook voor mij, aangezien ik zeer weinig tot geen vlees eet.

Ongezouten...

Dat het eten van te veel zout niet goed voor je is, dat weten de meesten wel. Maar waarom eigenlijk? De meeste Nederlanders eten te veel zout. Het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten.* Een volwassen persoon zou niet meer dan 6 gram zout per dag moeten eten of drinken. Maar meer dan 85% van de mensen in Nederland krijgt meer zout binnen: mannen gemiddeld 9,9 gram en vrouwen 7,5 gram per dag.*


Probeer dus sowieso je zoutinname te minderen. Kies bij noten altijd voor ongebrande en ongezouten noten!

*Bron: Voedingscentrum


... en ongebrand

 

Ongebrande, rauwe noten zijn onbewerkt. Hierdoor zijn de goede eigenschappen en voedingsstoffen behouden. Dat is de reden waarom ongebrande noten gezonder zijn dan gebrande noten. 

Recepten met noten

Noten zijn heerlijk om in verschillende gerechten te verwerken. Op deze site staan veel voorbeelden, zoals de snackballetjes, granola of de couscoussalade

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0