BEN JIJ EEN SNOOZER? STOP ERMEE!

Ik zeg vaak dat mijn grootste talent slapen is. Leg mij ergens neer en ik slaap. Binnen 2 minuten. Soms wordt ik boos als manlief nog wat zegt, terwijl ik al een half uur lag te slapen. Dat bleek echter pas 1 minuut te zijn...

Die 3 keer per jaar dat ik er 15 minuten over doe om in slaap te komen, vind ik erg irritant. Ik kan me dan ook heel moeilijk voorstellen hoe het is om er iedere dag een uur over te doen...

 

Gelukkig ben ik gezegend met een goede nachtrust, maar waar ik dan wél heel slecht in ben, is opstaan! De snoozeknop is mij dan ook niet vreemd. Maar wist je dat snoozen eigenlijk ontzettend slecht voor je is?

 

Je. Blijft. Maar. Moe.

Wanneer die wekker weer veel te vroeg af gaat, is het heel aantrekkelijk om de snoozeknop in te drukken, zodat je nog 9 minuutjes extra hebt. Maar je lichaam pakt dit toch wat minder positief op. Je slaapcyclus wordt namelijk enorm verstoord. Na de eerste wekker en het indrukken van de snoozeknop, beland je in de zogeheten 'gefragmenteerde slaap'. En volgens onderzoekers is deze slaap slechter dan geen slaap. Na die heerlijke 9 minuten 'slapen', ben je vaak meer moe dan als je er direct uit was gegaan. Waardoor je wéér wilt blijven liggen en de snoozeknop nogmaals lekker in drukt. En zo blijf je dus in een vicieuze cirkel.

 

Hoe kom je uit die cirkel?

Hoe aantrekkelijk het snoozen ook lijkt, uiteindelijk word je er zeker niet fitter van. Het is dus beter om deze slaapverwekkende gewoonte af te leren. En dat gaat jou lukken met deze tips:

 

 

  1. Sta iedere dag om dezelfde tijd op. Uitslapen in het weekend is natuurlijk erg lekker, maar probeer niet uren langer in je bed te blijven liggen dan doordeweeks. Hierdoor verstoor je je biologische klok en is opstaan op maandagochtend nóg moeilijker.
  2. Zet je wekker op het tijdstip dat je op moet staan. I know, dit is niet makkelijk. Ja, de tijd zetten wel, maar direct opstaan niet! Toch moet je het proberen. Ikzelf heb het ook gedaan en het went. Echt. Zo kun je de tijd die je normaal verspilt aan snoozen, optellen bij je effectieve slaap!
  3. Zet je wekker op loopafstand van je bed. Niet leuk, nee. Helemaal niet leuk. Maar je dwingt jezelf wel om op te staan, anders wordt je echt chagrijnig doordat die wekker maar blijft gaan. En niet alleen jij, maar je partner ook. En dat is toch echt geen lekker begin van je dag!

Bovenstaand klinkt allemaal heel makkelijk en is het niet altijd. Maar het werkt wel, dat weet ik uit eigen ervaring. Dus ga het proberen en geef 't wat tijd. Laat je me weten of jij je ook fitter voelt?

 

Tip: Moeite om in slaap te komen? Drink een half uur voordat je gaat slapen een smoothie met banaan. In melk en bananen zitten namelijk stofjes die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden, waardoor je slaperig wordt. 

 

Hieronder een filmpje waarin goed uitgelegd wordt waarom snoozen geen goed idee is:

Reactie schrijven

Commentaren: 0