HELP! IK BEN LACTOSE INTOLERANT!

Zoals jullie misschien weten, heb ik sinds 2012 klachten, voornamelijk buikpijn. Na een aantal onderzoeken kreeg ik, net als vele andere mensen, de stempel 'prikkelbare darmsyndroom' mee.

 

Dit is dan ook dé reden geweest waarom ik mijn eetpatroon een ommezwaai heb gegeven en sinds begin 2015 veelal onbewerkt eet. 

 

Met mijn klachten ging het toen al een stuk beter, alhoewel ik nog steeds hele nare periodes had. Een paar weken terug was ik het zat en bracht ik een bezoek aan de huisarts. Die verwees me door naar het Medisch Centrum voor een gluten- en lactose test. 

Op een vrijdagmorgen om 8:00 uur moest ik mij nuchter melden. Van te voren was mij verteld dat een glutentest met 1 keer bloedprikken klaar is, maar dat ze voor een lactose test maar liefst 5 keer moeten prikken! Nu ben ik niet een enorme held met naalden, maar vooruit, je wilt toch weten of en wat er mis is. 

 

Een lactose test bestaat dus uit 5 prikken. De eerste prik doen ze wanneer je nuchter bent (vandaar dat ik mij om 8:00 uur moest melden). Na de eerste prik (in mijn rechter arm) kreeg ik direct een drankje uit zo'n bruine plastic fles. Ik was bang dat het heel smerig zou zijn, maar dat viel gelukkig erg mee.

Na een half uur wachten kwam prik 2 in mijn linker arm. Na weer een half uur wachten prik 3 wederom in mijn rechter arm op dezelfde plek als prik 1 (auw)!! Na weer een half uur gaar te zijn in de wachtkamer kwam prik 4 in mijn linker arm (wel op een andere plek). En na het laatste half uur kwam prik 5 in mijn rechter arm op weer een andere plek.

 

Nou ik wilde echt niet meer hoor. Mijn beide armen waren dik en blauw. En oh ja, ik kwam ook voor de glutentest, dus of ik nog een keer mijn mouw op wilde stropen. Vertelde ze me na die 6 prikken doodleuk dat je lactose ook met een ademtest kan testen... 

 

Enfin, met 2 dikke blauwe armen ging ik weer naar huis en omdat ik mezelf zo zielig vond, heb ik me tegoed gedaan aan een groot stuk pure chocola. 

 

Na een aantal weken heb ik de dokter gebeld en zij vroegen of ik op afspraak wilde komen. Dit was afgelopen vrijdag. En wat blijkt? De gluten test is helemaal goed, maar in de lactose test zijn toch wat zaken gevonden wat lijkt op een lactose intolerantie!

Die uitslag is voor mij heel dubbel. Aan de ene kant is het fijn te weten waar de klachten vandaan kunnen komen, maar lactose intolerantie is echt wel ontzettend vervelend! Aangezien ik minimaal vlees eet, eet ik wel veel kaas. Maar in vele kazen zit weer lactose (gelukkig in een aantal kazen niet). 

 

Ik heb na afgelopen vrijdag nog geen tijd gehad om me goed te verdiepen in producten waar wel of juist géén lactose in zit. Hier ga ik komend weekend maar eens goed naar kijken. 

 

Gelukkig zijn vele recepten van mij al met plantaardige alternatieven, maar niet alles is al lactosevrij. 

 

 

Mochten jullie tips of inspiratie hebben op dit gebied dan is dat uiteraard van harte welkom! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Petra (woensdag, 06 april 2016 22:00)

    Balen, maar inderdaad goed dat je nu de reden van je klachten hebt gevonden. Je gaat hier ook vast je weg weer in vinden met weer nieuwe en lekkere recepten. En als je bij mij komt eten wordt het lactose vrij menu hoor!