RECEPT - 'GOUDEN MELK', HEEL GEZOND & LEKKER!

Misschien hoor je mensen wel eens zeggen dat ze iedere ochtend een glas lauwwarm citroenwater drinken. Dit is namelijk erg gezond. Maar in het kader van 'gezonde drankjes' is er nu iets 'nieuws': Gouden Melk!

 

Gouden melk dankt de naam aan haar kleur die ontstaat door kurkuma, misschien beter bekend als geelwortelpoeder. Naast dat het gezond is, is het ook nog eens heel lekker! En het mooie is; je maakt het eenvoudig zelf. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.


WAT IS KURKUMA?

Kurkuma ziet er een beetje uit als gember. Het is een wortel, maar dan wat fijner van structuur en oranje/geel van kleur. Als je het zelf wilt kopen, zul je het vaak in gedroogde poedervorm in de winkel vinden bij de kruiden. 

 

In de oude Indiase geneeskunst (Ayurveda) wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt, omdat het reinigend zou werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen, koorts en infecties. Kurkuma bevat curcumine: een anti-oxidant met een ontstekingsremmende werking.

 

Het klinkt dus goed om kurkuma te verwerken in je gerechten. 

Maar hoe krijg je nou voldoende kurkuma binnen? Nou, bijvoorbeeld met deze 'Gouden Melk'. Je maakt de pasta, bewaart het in een glazen pot en maakt hier iedere dag eenvoudig een lekkere warme drank van. 

ZELF PASTA VOOR GOUDEN MELK MAKEN

Om Gouden Melk te maken, heb je eerst de pasta nodig. Die creëer je eenvoudig zelf.

 

Wat heb je nodig? 

1/2 kopje kurkuma poeder

1,5 theelepel zwarte gemalen peper

1 kopje water

2 eetlepels kokosolie

 

De toevoeging van zwarte peper is erg belangrijk. De piperine in zwarte peper zorgt er namelijk voor dat de werkzame stoffen meer dan 1.000 keer beter worden opgenomen.

 

 

Pak een steelpannetje en verwarm hierin het water, de kurkuma poeder en zwarte peper, totdat er een dikke pasta ontstaat. Zet op laag vuur en blijf 6 - 8 minuten goed roeren. Wordt 't erg droog? Voeg dan iets extra water toe. 

Haal van het vuur en voeg nu de kokosolie toe, mix met een garde. Nu is je gouden pasta klaar. Bewaar deze pasta in een wekpotje. Laat eerst afkoelen en zet het potje daarna afgesloten in de koelkast (je kunt dit maximaal 2 weken bewaren).

 

HOE MAAK JE GOUDEN MELK?

Met de gouden pasta, maak je Gouden Melk. 

 

Wat heb je nodig voor 2 kopjes?

1,5 theelepel Gouden Pasta

2 kopjes amandelmelk

Honing naar smaak

Snufje kaneel

Optioneel: mini-mespuntje vanillepoeder (ongezoet)

 

Verwarm de pasta en de melk in een steelpannetje en zorg dat het NIET kookt!  Gebruik een garde bij het roeren. Als je Gouden Melk goed verwarmd is, haal je het pannetje van het vuur. 

Nu voeg je honing, kaneel en vanillepoeder toe en klaar is je eigengemaakte Gouden Melk! 

 

Doordat dit drankje erg gezond is, kun je gerust iedere dag een kopje drinken.

 

Enjoy!


Liefs, Jacomijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0