UIT ETEN MET EEN ALLERGIE OF INTOLERANTIE: DÉ OPLOSSING!

Help!

Je hebt een allergie of intolerantie en gaat graag uit eten. Ken je het lichte paniekgevoel? Ik wel!

 

 

Afgelopen week zat ik nog heerlijk te genieten op Ibiza. Genieten van de zon, de zee, de relaxte sfeer en natuurlijk ook het eten. Want ja, je kunt heerlijk eten op Ibiza. Maar bij ieder gerecht die je als 'patiënt' besteld, rijst natuurlijk de vraag: Kan ik dit wel eten? Veel restaurants op Ibiza hebben gelukkig het antwoord!


Icoontjes allergie- en lactose informatie

Het is soms echt wel heel lastig hoor, om ergens te eten waar je zeker weet dat er, in mijn geval, geen lactose in zit. Meestal krijg je een reactie zoals: "Kijk maar op de kaart en geef jij maar aan wat je wel en niet kunt eten." Maar hé, als het zo makkelijk was! Ik kan van de menukaart natuurlijk niet aflezen of iets in boter is gebakken of  met room is klaargemaakt. Dus helaas, dat werkt niet. 

 

Ik was dan ook erg positief verrast dat vele restaurants op Ibiza rekening houden met mensen met een allergie of intolerantie! Op vele kaarten zag ik namelijk onderaan de eerste pagina verschillende iconen of afkortingen. 


Iconen & afkortingen voor allergie of intolerantie

Welke icoontjes komen er dan zoal voor? Denk aan:

 

 

 • Gluten
 • Soja
 • Sesamzaad
 • Schaaldieren
 • Lactose
 • Sulfieten (conserveringsmiddel E220 t/m E228, E150b, E150d en E163)
 • Ei

 

 • Noten
 • Lupine (familie van peulvruchten)
 • Vis
 • Selderij
 • Weekdieren
 • Pinda's
 • Mosterd

Per gerecht staat aangegeven wat waar in zit. Super makkelijk toch? Zo kan iedereen met een allergie of intolerantie lekker en gerust uit eten gaan, en heb je daarna ook nog wat aan je avond. ;)

 

Wat wij nog wel een goede toevoeging zouden vinden (ook al is het geen allergie of intolerantie): Een icoontje voor zwangerschap. Eén van mijn lieve vriendinnetjes die ook op Ibiza was is namelijk zwanger, dus dat had het helemaal compleet gemaakt!

Horeca allergenenwet

In Nederland hebben wij voor de Horeca een allergenenwet, om mensen met allergieën te beschermen. In principe staat hierin wat ik hierboven beschreven heb. Deze informatie las ik namelijk op de website van Stichting Horeca Nederland:

 

In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf, ongeacht in welke vorm.
Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt mogen horecaondernemers zelf bepalen. De allergeneninformatie mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden aangeboden. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.
De allergenendeclaratie moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Daardoor zullen er binnen de organisatie goede onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de recepten en de werkwijze.
Hoewel in de wet geen verplichtte vermelding is vastgelegd over mogelijke kruisbesmetting is het zeer aan te raden hier wel bij stil te staan en dit te voorkomen. Ook is het aan te bevelen om het personeel te trainen, aangezien zij vragen van de gasten moeten kunnen beantwoorden.

 

Klinkt op zich dus goed, maar als de ondernemer er voor kiest dit niet op de kaart te vermelden, maak je het de gast alsnog ontzettend lastig. 

 

 

Oproep aan Horeca Nederland: Neem dit goede voorbeeld massaal over!

Dus, lieve Horeca ondernemers van Nederland: Zet alsjebieft alle allergeneninformatie per gerecht op de menukaart. Dat zou mijn 'uit-eten-leven' toch zoveel prettiger maken! En niet alleen die van mij, maar van vele andere mensen in Nederland!

 

Lopen jullie tegen dezelfde problemen aan als ik? En zijn jullie het eens met mijn voorstel? 

 

 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties! 

Lieve groet,

Jacomijn

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Esther (woensdag, 21 september 2016 14:48)

  Helemaal eens! Ook als je geen allergien hebt is het toch fijn om te weten wat er in gerechten zit!

 • #2

  Kim (donderdag, 22 september 2016 19:03)

  Sinds 2 weken weet ik dat ik een koemelkallergie heb of hoe het ook wel genoemd wordt lactoseibtollerantie. Waar ik voorheen last van had was een opgezette buik en niet naar de wc kunnen. Nu ik mijn eten heb aangepast en er rekening mee houdt is mijn buik geslonken en ga ik elke dag naar het toilet. Alleen 1 nadeel; als nu koemelk binnen krijg heb ik enorme buikpijn, wat ik voorheen niet had.
  Het is enorm wennen en ik ben blij met jouw website om inspiratie op te doen, want het is wel even een aanpassing, maar voor een goed doel! Bedankt voor je website en ga zo door!