· 

VEGETARISCH ETEN: WAAROM ZOU JE?

Vegetarisch eten is momenteel een hot topic. Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie in oktober 2015 een bommetje liet vallen dat het eten van bewerkt vlees kan leiden tot kanker, lijkt het alsof er bij iedereen een belletje is gaan rinkelen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die gewoon iedere dag vlees op hun bord willen zien, maar om mij heen hoor ik steeds meer mensen die bewuster omgaan met het eten van vlees. 

 

Ook kiezen veel mensen voor een vegetarische leefwijze. De redenen waarom lopen uiteen van dierenwelzijn, milieu, geloof of gezondheid.

 

Nu hoor je tegenwoordig veel verschillende termen als vegetariër, flexitariër of veganist. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN VEGETARIËR, FLEXITARIËR EN VEGANIST?

Wat eet een vegetariër?

Iemand die vegetarisch is, eet geen vlees, gevogelte, vis of schaaldieren. Vegetariërs die erg fanatiek zijn, laten liever ook de runder- en kippenbouillon staan. Een vegetariër eet wel andere dierlijke producten zoals zuivel, boter en kaas. In plaats van vlees kiezen zij voor gerechten met kaas, een vleesvervanger en/of veel groenten. Op de site van Wakker Dier kun je lezen dat zeker 4,5% van de Nederlandse bevolking vegetarisch eet. En als je het mij vraagt, denk ik dat dit de aankomende jaren alleen maar zal stijgen.


Wat betekent flexitariër?

Een vrij nieuwe term die je de laatste tijd veel hoort is 'flexitariër'. Het is dan ook een steeds hipper fenomeen. Maar wat betekent de term 'flexitariër' nou eigenlijk? Het houdt in dat je gewoon vlees eet, maar er wel bewust voor kiest om niet iedere dag vlees te eten. Eén of twee keer in de week wordt er bewust gekozen voor een vleesvrije maaltijd.

Aangezien dit vrij eenvoudig toe te passen is in iedere leefstijl, is de flexitariër enorm in opkomst. In Nederland eten nog maar 1 op de 5 mensen 7 dagen in de week vlees (bron: Wakker Dier).

Geen vlees, wel vis?

Er zijn ook mensen die zichzelf vegetarisch noemen, maar wel vis en schaaldieren eten. Feitelijk gezien klopt dit niet, omdat een vegetariër beiden niet eet. De juiste term voor mensen die geen vlees eten, maar wel vis en schaaldieren is pescotariër. Dit klinkt natuurlijk wel een beetje gek, dus ik zou het houden op 'ik eet geen vlees'. 


Wat is een veganist?

De veganist is in dit rijtje degene die het meest rekening houdt met het milieu en dierenwelzijn. Een veganist eet en gebruikt namelijk niets dierlijks. Dus geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte, maar ook geen zuivel, boter, kaas, eieren of bijvoorbeeld honing. Alles wat van een dier afkomstig is, zullen zij niet eten of gebruiken. Je zult een veganist dan ook niet zien lopen met leren tassen of schoenen.

 

Zij kiezen dus heel bewust voor een 100% plantaardige lifestyle.

Ongeveer 1% van de mensen op aarde is veganistisch (bron: Wakker Dier).


WAAROM KIEZEN VOOR VEGETARISCH?

Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor een vegetarisch dieet? Zoals eerder geschreven, kun je kiezen voor vegetarisch eten om verschillende redenen: milieu, dierenwelzijn, gezondheid of geloof. Onderstaand ligt ik de eerste drie toe:


Vegetarisch eten vanwege milieu

Heb je enig idee hoe schadelijk de koe is voor het milieu? Uit een rapport van de UN uit 2006 blijkt dat de koe de grote boosdoener is voor het milieu. In dit rapport staat namelijk dat de scheet van een koe en de mest met elkaar één derde van het methaangas ter wereld produceren. En methaan warmt de aarde 20 keer zo snel op als CO2. Naast dit gegeven, stoot de koe ook één derde uit van alle ammonia, wat dan weer de oorzaak is van zure regen. En zo zijn er nog wel meer redenen waarom de koe helemaal niet zo goed isvoor het milieu.

Vegetarisch eten vanwege dierenwelzijn

Wat betreft vlees eten en dierenwelzijn doen veel vleeseters in mijn optiek aan struisvogelpolitiek. Het lijkt soms wel of mensen niet willen zien hoe slecht de omstandigheden van dieren in sommige gevallen zijn. Volg op Facebook pagina's als Wakker Dier of Animal Rights en je zult zien dat ook wij in Nederland niet altijd even lief zijn voor de dieren.

Neem als voorbeeld het aantal kiloknallers in de supermarkten, van vlees zonder beter leven-ster. Dat aantal is echt hoog. En sta er even bij stil: je wil toch helemaal geen vlees eten van een dier dat een enorm rotleven heeft gehad?


Vegetarisch eten vanwege gezondheid

In oktober 2015 lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een rapport waarin onder andere staat dat het eten van bewerkt vlees kan leiden tot kanker. In het rapport staat dat worst 'kankerverwekkend' is voor mensen en rood vlees 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Beiden verhogen vooral de kans op darmkanker. Onder rood vlees valt al het vlees van zoogdieren. Denk hierbij aan het vlees van de koe, schaap, geit of  varken. Gevogelte hoort niet in dit rijtje thuis.

 

Dit zijn nogal alarmerende berichten! Ondanks dat we misschien best wel wisten dat te veel (bewerkt) vlees niet goed voor je is, komt deze mededeling vanuit zo'n serieuze organisatie nogal hard aan. Het advies is om de inname van vlees te verminderen.

Voor mij in ieder geval een bevestiging dat ik blij ben geen vlees te eten. De voedingsstoffen die ik daardoor mis, haal ik graag uit andere 

voeding.

EN HOE EET IK?

Ikzelf kan me onder de club pescotariërs scharen, dus geen vlees maar af en toe wel vis. Uiteraard ben ik wel van mening dat de vis en schaaldieren die ik eet een goed leven gehad moeten hebben. Ik denk dat ik zo'n 5% van de maaltijden kies voor iets met vis of schaaldieren, de rest vegetarisch.

De voornaamste reden dat ik geen vlees meer eet is vanwege dierenwelzijn en natuurlijk speelt gezondheid ook een grote rol.

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van heerlijke vegetarische recepten te vinden. Kijk maar eens rond op mijn site, dan vind je zat recepten zonder vlees!

 

Wel vind ik dat de restaurants buiten de steden nog flink wat in te halen hebben op vegetarisch gebied. Vaak kom je niet verder dan gevulde portobello, groentelasagne of pasta pesto. Dat mag wel wat creatiever! 


Nu is het echt niet mijn missie om van iedereen een vegetariër te maken, maar mijn wens is wel dat mensen bewuster omgaan met dierenwelzijn, milieu en gezondheid.

 

Natuurlijk ben ik nu erg benieuwd hoe jij tegen dit onderwerp aankijkt. Ben jij je bewust van je vleesinname? Eet je minder of misschien helemaal geen vlees? Laat het mij hieronder weten, dat vind ik leuk!

Liefs, Jacomijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0