10 TIPS VOOR EEN GOED GEVOEL! (1/2)

Positiviteit zorgt voor een leuker leven! Dat is echt waar ik in geloof. Bij mij is het glas halfvol en ik probeer zaken zo veel mogelijk van de sunny side te bekijken. 

 

Dat bracht mij op het idee om 10 tips met jullie te delen hoe je een goed gevoel kunt creëren. Vandaag 5 en morgen 5.

 

Benieuwd naar deze tips? Lees dan snel verder!

1. EET GEZOND

Het klinkt zo makkelijk hè, 'gezond eten'. Maar als je je er een beetje in verdiept, is het echt niet zo moeilijk. Ikzelf werk met de 80/20 regel: 80%  wil ik gezond eten en dan is 20% smokkelen toegestaan. Hoe je dit precies toepast is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld 6 dagen in de week gezond eten en 1 dag gewoon wat je lekker vindt. Of je eet alle dagen gezond en neemt 's avonds bijvoorbeeld een wijntje met een snack.

Als je dit weet vol te houden, zul je zien dat je al veel winst boekt. En omdat je jezelf niet volledig beperkt, ís het dus ook makkelijker vol te houden. 

 

Wat ook helpt: als je zin hebt in een hartige snack, kies dan voor ongebrande en ongezouten noten. Dat is al weer beter dan bijvoorbeeld chips. 

 

Als je eenmaal in de gezonde modus zit, zul je ook merken dat je behoefte aan echt ongezond minder zal worden. 

 

Als laatste een tip hoe je makkelijk aan voldoende groente & fruit komt. Begin je dag regelmatig met een smoothie en eet in de middag een lekkere salade met veel groenten. Vele lekkere recepten vind je uiteraard op mijn site. Je zult zien: gezond eten heeft op vele aspecten een positief effect! Energielevel, huid, haren en natuurlijk jouw happy feeling!

 

2. SLAAP VOLDOENDE

Voldoende slaap is goed voor zowel lichaam als geest. Terwijl je slaapt, is je lichaam druk bezig met het verwerken van allerlei prikkels die je lijf gedurende de dag binnen heeft gekregen. Als je te weinig slaapt, kan je dit op den duur zien aan bijvoorbeeld huid en haren. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Gemiddeld heeft men 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Nu heb ik het geluk dat ik binnen 5 minuten slaap. Niet iedereen heeft die mazzel.

 

Wat mij wel erg helpt om snel te slapen is het volgende: lig ontspannen op je rug en leg je handen op je buik. Haal goed adem via je buik (je handen zullen iets omhoog gaan). Ontspan je hele lichaam en begin bij je tenen. Focus je dus ook echt op die ontspanning en denk niet aan alle klusjes die je morgen moet doen. Pas als je tenen helemaal ontspannen zijn (ze zakken als het ware iets in je matras), ga je door naar je kuiten, knieën, bovenbenen etc. Tegen de tijd dat je bij je middel bent aangekomen, slaap je waarschijnlijk al! 

 

Nog een tip voor een goede nachtrust: Laat alle elementen die je afleiden van de slaap uit je slaapkamer. Zet dus geen wasrek, TV of cardio-apparaat in je slaapkamer. 

 

En word je 's ochtends vroeg wakker van het licht? Gebruik dan een slaapmasker. Werkt uitstekend! 

3. DOE IETS GOEDS VOOR HET MILIEU

Iets goeds doen voor een ander of het milieu geeft ook een goed gevoel! Zo ben ik groot voorstander van het scheiden van afval en dan met name plastic, GFT en papier. De meeste gemeenten hebben speciale zakken voor het verzamelen van plastic afval. Doe je dit consequent, dan zul je zien hoe weinig restafval er overblijft!

 

Bij gemeenten waar je moet betalen per zak restafval, scheelt dat ook nog eens in de portemonnee. Mooi meengenomen toch? 

 

Let er wel op dat je niet zomaar alle plastic bij het plastic afval mag gooien. Meer weten? Kijk dan eens op de site van plastic heroes

 

4. LACH JEZELF GEZOND

 

Lachen is gezond! Als je ongeremd lacht, denk je niet aan andere dingen en kun je je dus volledig ontspannen. Door te lachen, breng je jezelf meer in een positieve gemoedstoestand. En met positiviteit lijken moeilijke zaken ineens prima te behappen. Oplossingen lijken eerder voor de hand en hierdoor voorkom je weer stress. Wanneer je lacht, maak je het 'gelukshormoon' endorfine aan en dat heeft weer een kalmerend effect. Dus bekijk het allemaal eens van de zonnige kant, dan maak je je leven zo veel leuker! 

5. BEWEEG!

 Met deze tip in het rijtje heb ikzelf nog de grootste moeite... Ik probeer echt voldoende te bewegen, maar het is me nog niet gelukt om een vast ritme in het sporten te krijgen. In de zomermaanden ga ik vaak lekker buiten rennen en fietsen, maar in de wintermaanden wordt het al lastiger.

Het is dus goed om een vast ritme te creëren van 2 á 3 keer in de week sporten. Wat je daarnaast kunt doen: neem de trap in plaats van de lift. Laat de auto eens wat vaker staan en gebruik de benenwagen of de fiets.

 

Ter motivatie heb ik mijzelf een activity tracker cadeau gedaan. Deze houdt precies bij hoeveel stappen ik heb gezet en motiveert je om vooral nog wat extra's te doen.

 

 

En bedenk: alle activiteiten die je doet, zijn al beter dan niets doen. Dus wees ook trots op jezelf als je je weer in het zweet hebt gewerkt!


TOT MORGEN!

Dit waren de eerste 5 tips. Kijk alvast hoe jij deze tips kan toepassen in de praktijk. En houd mijn site morgen in de gaten, want dan volgen de volgende 5. Bye!

 

Liefs, Jacomijn

 

Benieuwd naar tip 6 tot en met 10? Klik dan snel hier!


Reactie schrijven

Commentaren: 0