KIEMGROENTEN: GEZONDE PLANTJES!

Vroeger vond ik het al zo lekker: wat tuinkers op je boterhammetje kaas. Op school leerde je hoe je dit zelf kon kweken op een keukenpapiertje.

 

Waar ik toen niet bij stil stond, is dat dit kleine plantje ontzettend gezond is! Leuk om zelf te kweken en goed om te eten!


WAT ZIJN KIEMGROENTEN?

Kiemgroenten zijn hele jonge plantjes die pas net zijn ontkiemd. Bekende voorbeelden zijn taugé, alfafa of tuinkers. Maar er zijn veel meer soorten!

Alle soorten zaden, peulvruchten en granen kunnen ontkiemen. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, broccoli, zonnebloempitten, klaverzaad of tarwekorrels. 

 

Het grappige van kiemgroenten is dat ze niet in de aarde groeien, maar slechts in een weckpot met water. Het ontkiemen gebeurt al in korte tijd.

HEEL GEZOND!

Kiemgroenten zijn heel gezond. Ze bevatten een hoge concentratie vitaminen, mineralen en vezels. Veel meer, dan de 'volwassen' groenten.

 

Ook bevatten ze weinig calorieën én grote hoeveelheden anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Echt een powerplantje dus!

 

Kiemgroenten eet je bijvoorbeeld door de salade, op je omelet, als garnering in de soep of tijdens lunch op een broodje.

 

 


KWEEK JE EIGEN KIEMGROENTEN

Natuurlijk ga ik zelf kiemgroenten kweken! De zaadjes zijn gekocht en het kweken is begonnen. Hoe je dit precies doet en wat het resultaat is, lees je in deze blog!

Liefs, Jacomijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0