KWEEK JE EIGEN KIEMGROENTEN!

Een paar dagen terug schreef ik een blog over kiemgroenten, de gezonde powerplantjes!

 

Nu kun je verschillende kiemgroenten natuurlijk zo kopen, maar het is veel leuker om het zelf te kweken.

Waarschijnlijk heb je het vroeger wel eens gedaan, met tuinkers. Een heel dankbaar plantje, want in no time begint het te groeien!

 

 


KWEEK HET ZELF!

Bij Ekoplaza kocht ik  voor € 2,99 een mix van alfafazaad, groene linzen en radijszaad. Met dit zakje kun je meerdere keren kiemgroenten maken, dus het is niet in 1 keer op. 

 

Benodigdheden? Een pot (weckpot of lege jampot), een stukje gaas, een elastiek, een bakje, een vergiet en natuurlijk zaadjes. 


Het kweken van kiemgroenten is echt een peulenschil. Volg onderstaande stappen: 


Stap 1: Pak een grote (weck)pot of lege jampot. Schep hier 2 eetlepels zaden in. Vul de pot ruim met lauw/warm water.

 

Stap 2: Knip een stukje gaas en bevestig dit met een elastiek goed op de pot. Ik gebruikte hiervoor een stukje van een ongebruikte hor.

 

Stap 3: Laat het gaas zitten en giet het water na de inweektijd voorzichtig af. Bij deze zaadjes is de inweektijd 6 uur en de kweekduur ongeveer 4 dagen. Let goed op de sticker op de verpakking, want deze tijden kunnen verschillen per soort!

Spoel de zaadjes af met lauwwarm water en keer de pot weer om zodat het water er uit loopt.

DAG 1


Stap 4: Zet de pot bij kamertemperatuur schuin omgekeerd weg in een bakje, zodat het vocht eruit kan lopen. Gooi een handdoekje over de pot en het bakje, zodat de pot in het donker staat.

 

Stap 5: Spoel de zaadjes / kiemen gedurende de kweekduur 3 x per dag met lauw/warm water. Hussel de kiemen goed door elkaar, zodat ze niet al te veel aan elkaar gaan klitten. Draai de pot met het gaasje erop weer om en leg de doek er overheen.

DAG 2

DAG 3


Stap 6: Op dag 4, de laatste dag, sla je de laatste spoelbeurt over. In plaats daarvan ga je de pelletjes wegwassen (de bruine schilletjes). Pak een vergiet met (met redelijk grote gaten). Pak nu steeds een plukje kiemgroenten en was dit grondig met water. Als de gaten van je vergiet groot genoeg zijn, zul je zien dat de bruine pelletjes zo wegspoelen. Nadat je alles goed hebt gewassen, laat je de kiemgroenten goed uitlekken (circa 6 uur).

 

Stap 7:  Bewaar de kiemgroenten in de koelkast (afgedekt maar niet luchtdicht).

DAG 4


HET RESULTAAT!

Wat een enorme pot vol kiemgroenten! Ik had van te voren niet gedacht dat je van 2 eetlepels zaadjes, zóveel kiemgroenten zou krijgen. En dat in 4 dagen zeg. Morgen ga ik een lekkere salade maken, waar ik de kiemgroenten doorheen doe. Lekker gezond! Voorlopig kan ik wel even vooruit. ;)

Liefs, Jacomijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0