· 

5 GEZONDE TIPS VOOR EEN GOED NIEUWJAAR!

GOEDE VOORNEMENS VOOR 2017!

De start van een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook het opstellen van goede voornemens. Gezonder eten en minder snoepen komen ieder jaar weer in het rijtje voor. En daar is natuurlijk niks mis mee! Het is alleen wel de bedoeling dat je je goede voornemen volhoudt. En dat is nou precies het punt waar het vaak op mis loopt... 

 

Het lijkt me daarom leuk om jullie 5 tips mee te geven, zodat een gezonde lifestyle in dit jaar wél te realiseren is!


Het klinkt zo makkelijk, maar toch is het vaak lastig om iedere dag alle gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom heb ik met mezelf een aantal dingen afgesproken: Ontbijten met fruit, vezels en een variant van zuivel, lunchen met groenten en koolhydraten beperken bij het avondeten. Probeer eens wat nieuws en verder: snoep gezond!

1. WAT IS EEN GEZOND ONTBIJT?

Een gezond ontbijt bestaat uit fruit, vezels en een vorm van zuivel. Dan denk je misschien dat er niet veel varianten mogelijk zijn, maar dat is dus mooi niet waar!

 

Heerlijke en gezonde ontbijtjes zijn bijvoorbeeld:

 

Havermoutpap met bosbessen, een smoothie met lijnzaad, granola met kiwi of een boekweitpannenkoek met aardbeien. 

 

Klinkt heerlijk toch?  Ik kies altijd voor plantaardige melk of yoghurt, met een toevoeging van calcium.

 

 

 


2. HOE LUNCH JE MAKKELIJK MET GROENTEN?

In Nederland zijn we gewend om veel brood te eten. In de ochtend, in de middag en als we 's avonds geen zin of tijd hebben, dan eten we gerust wéér een broodmaaltijd. Nu heeft je lichaam koolhydraten nodig, maar niet in die hoeveelheden.

 

Dus eet met de lunch eens wat anders dan die boterham met kaas en neem groenten!

 

Denk hierbij aan een lekkere salade met zalm, een goed gevulde home made pompoensoep of een dik belegde volkoren wrap!


3. HOE EET JE EENVOUDIG KOOLHYDRAATARM?

Het is het beste om na de lunch niet te veel koolhydraten meer te eten. Kies 's avonds dus vooral voor veel groenten en vis en vul dit aan met een beetje koolhydraten. Dus geen pasta met een beetje saus, maar veel groenten met een beetje pasta.

 

En kies daarnaast:

  • niet voor witte pasta maar voor volkoren- of speltpasta;
  • niet voor witte rijst maar voor zilvervliesrijst;
  • niet voor geschilde aardappel, maar voor bataat (zoete aardappel) of aardappeltjes in de schil. De schil bevat namelijk heel veel goede stoffen. Zonde om weg te gooien! Wel de aardappel even goed wassen.

4. PROBEER EENS WAT NIEUWS!

Nieuwe producten proberen is leuk! Het is natuurlijk makkelijk om altijd dezelfde producten te kopen en met dezelfde ingrediënten te werken. Maar juist nieuwe dingen proberen is inspirerend! 

 

Dus ligt er iets nieuws in het schap? Probeer het! Ik probeerde dit jaar bijvoorbeeld:

  • Courgetti - Spagetti van courgette (ook zelf te maken met een spiraalsnijder);
  • Wortelpasta;
  • Bloemkoolrijst;
  • Broccolirijst;
  • Groentenwrap.

Maar niet alleen in de supermarkt kom je nieuwe dingen tegen, ook in receptenland valt altijd wat nieuws te ontdekken! Want wat dacht je bijvoorbeeld van gouden melk? Gouden melk dankt de naam aan haar kleur die ontstaat door kurkuma, misschien beter bekend als geelwortelpoeder. Naast dat het gezond is, is het ook nog eens heel lekker! Kurkuma ziet er een beetje uit als gember. Het is een wortel, maar dan wat fijner van structuur en oranje/geel van kleur. Als je het zelf wilt kopen, zul je het vaak in gedroogde poedervorm vinden bij de kruiden. 

 

In de oude Indiase geneeskunst (Ayurveda) wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt, omdat het reinigend zou werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen, koorts en infecties. Kurkuma bevat curcumine: een anti-oxidant met een ontstekingsremmende werking. Het klinkt dus goed om kurkuma te verwerken in je gerechten.  Zelf gouden melk maken? Je leest hier hoe je dat doet!

5. WAT ZIJN GEZONDE SNACKS?

Naast lekker eten, wil je natuurlijk ook lekker kunnen snacken! Nu heeft 'gezond' vaak zo'n imago dat het niet lekker is, maar niets is minder waar!

 

Gezond snacken is namelijk wél erg lekker en ik ga je vertellen hoe. Je kunt zelf snackjes maken. Denk aan snickers, snackballetjesbrownies of kruidkoek

 

Je kunt gezonde snacks ook eenvoudig kopen. Ikzelf ben bijvoorbeeld groot fan van de diverse NAKD repen of de FruitBowl peelers.

 

 


Of je neemt lekker iets mee naar kantoor of school waar je weinig aan hoeft te doen, zoals snoepgroente- of fruit, een handje ongezouten noten of een stukje 85% chocola met zeezout.

 

Geloof me, dit is allemaal erg lekker!

SUCCES MET JE GEZONDE VOORNEMENS!

Ik hoop dat deze tips jou helpen om je gezonde voornemens vol te houden! Bij mij werkt het in ieder geval heel goed. Het is niet een kwestie van gezond MOETEN eten, maar gezond WILLEN eten. Waarom? Omdat je je er zo veel beter door voelt. Ik voel me fitter, energieker en blijf eenvoudig op gewicht. Mijn haar is glanzend en mijn nagels zijn sterk. Gezonde voeding is de basis! En af en toe genieten met een wijntje hoort daar zeker bij.

 

Ik wens jullie alle goeds voor het nieuwe jaar en onthoud: Healthy Food, Enjoy Life!

 

Liefs! Jacomijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0